Aké mýty stále pretrvávajú a čo by ste skutočne mali vedieť?
S prvým jarným slnkom prichádza aj chuť vybehnúť do hory! Mnohí z nás netrpezlivo čakajú celú zimu práve na apríl, keď už každoročne lesy vítajú hubársku sezónu roztvorenými košíkmi! Veľa ľudí si stále myslí, že hubárčenie je tajomná alchýmia vďaka nepravdivým mýtom. Tu sú niektoré z nich.
Mýtus č. 1: Na huby musíte ísť skoro ráno
Je síce pravda, že skoré studené ráno v lese má svoje nenahraditeľné čaro, no nie je podmienkou na zber húb. Huby nikam neutečú a rastú rovnako rýchlo bez ohľadu na čas, kedy sa ich vyberiete zbierať. Samozrejme, kto skôr príde, ten skôr melie, no s výskytom samotných húb toto nemá nič spoločné.
Mýtus č. 2: Huby musíte hneď po návrate spracovať
Ani toto nie je úplná pravda. Určite je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne ako s mäsom, ale nič vám nebráni huby uskladniť na jednu noc v chladničke a na druhý deň ich spracovať.
Mýtus č. 3. Jedovaté huby rozpoznáte podľa chuti
Toto je jedna z najväčších neprávd o hubách, aké poznáme a aké ste možno už aj vy sami počuli. Veľa hubárov dodnes verí, že jedovaté huby chutia po spracovaní odporne. Táto povera stála život nejedného človeka. Napríklad naša najjedovatejšia huba muchotrávka zelená chutí po spracovaní veľmi dobre, čiže stále platí ZLATÉ PRAVIDLO: ZBIERAJTE LEN HUBY, KTORÉ NAOZAJ POZNÁTE.
Mýtus č. 4: Jedy v hubách sa zničia varením
Omyl. Nebezpečne jedovaté huby obsahujú termostabilné toxíny, ktoré nie je možné tepelným upravením zničiť. Tiež neplatí, že jedovaté huby nie sú ohryzené od červov a slimákov.
Mýtus č. 5: Jedlo z húb musíte hneď zjesť
Síce sa traduje zásada, že jedlo z húb sa nesmie opätovne ohrievať, no ani táto povera nie je pravdivá. Praženicu, polievku alebo omáčky si môžete pokojne znovu ohriať a zjesť. Pri jedlách z húb platia rovnaké pravidlá ako pri iných hotových pokrmoch, a to, treba ich uchovávať v chladničke.
Tip:
Huby je najlepšie zbierať do košíka vystlaného novinami. Takto sa nezaparia a nepomliaždia. Naopak, nikdy nezbierajte huby do igelitových tašiek. Nielen kvôli ich skladovaniu, ale aj kvôli možnosti vytvárania toxínov v jedlých hubách. Takisto napríklad nenechávajte košík s hubami dlho v kufri auta na slnku, môžu sa v nich začať tvoriť toxíny.
Zaujímavosť:
Medzi prvé huby, ktoré sa skrývajú pod lístím, sú smrekovce. Tie pominulé roky poctiví hubári našli už na začiatku marca. Medzi typické aprílové huby patria čírovnice, misovky, uchovce a hlivy.
Hor sa na huby, priatelia! :))
Zdroj: http://dran.webnoviny.sk/najcastejsie-myty-povery-hubach/