Ukuchti pre kamošov nad ohniskom skvelú polievku, dezert a slanú pochúťku k tomu!

672733_cockova-polevka-s-chorizem_image_620x349

Nad ohniskom si môžeš pripraviť také lahôdky, o ktorých doma len snívaš. Fantázii sa medze nekladú. Stačí vybrať vhodný recept a ohnisko z našej ponuky. Pokiaľ sa nevieš rozhodnúť čo variť, nechaj sa inšpirovať šošovicou polievkou, chrumkavým Trdelníkom a neskoršou zájedkou. Dopraj svojim priateľom letný gastro-zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnú.

 

Šošovicová polievka nad ohňom

Ako na ohnisku navariť chutnú šošovicovú polievku s klobáskou a solenou hriankou? Jednoducho takto:

Šošovicu namočíme do vody na dve hodiny. Dochutíme soľou a korením. Najemno nakrájame cibuľu. Nastrúhame mrkvu a cesnak, premiešame ich s čiernym a grilovacím korením, čím získame pikantnú zmes. Klobásu nakrájame na menšie kocky. Následne dáme variť šošovicu. Pri zovretí pridáme klobásu, pikantnú zmes a cibuľu nadrobno. Varíme až dovtedy, kým šošovica nezmäkne. Následne pridáme vločky a varíme ešte cca 5 minút. Polievku môžeme podávať s posolenou topinkou.

 

Čo budeme potrebovať:

  • bezpečné ohnisko
  • jeden cesnak
  • 500 g šošovice
  • 3 litre vody
  • dve cibule
  • 30 dkg klobásy
  • dve mrkvy
  • soľ
  • grilovacie korenie
  • mleté korenie
  • pohár ovsených vločiek

 

Ohnivý Trdelník

Pri tomto recepte je lepšie pripraviť cesto v domácich podmienkach. Po dobrom obede padne vhod sladká zájedka. Poznáš Skalický Trdelník? Fajn. Teraz spoznáš Ohnivý Trdelník vytiahnutý priamo z ohniska.

Do múky pridáme všetky ingrediencie, kvások (droždie v teplom mlieku) a dobre premiešame. Cesto necháme vykysnúť. Následne ho vyvaľkáme a nakrájame na prúžky. Nájdeme rovný konár ktorý zbavíme kôry, jemne ho potrieme olejom a prúžky cesta naň namotáme. Opekáme cca 10 – 15 minút. Hotový Trdelník vyváľame v kryštálovom, vanilkovom cukre, prípadne v rozdrvených mandliach či orechoch.

 

Čo budeme potrebovať na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • dve žĺtka
  • 70 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 15 g droždia
  • 200 ml vlažného mlieka

 

Na obalenie:

  • kryštálový cukor
  • vanilkový cukor
  • mleté mandle alebo orechy

 

Snímek obrazovky 2016-07-21 v 11.16.54

 

Na večernú zájedku

Máme recept na perfektnú slanú pochúťku, ktorá nezostane dlho na tanieri. Jej príprava je časovo zložitejšia, z dôvodu dlhšieho procesu kysnutia cesta. Ale pokiaľ si ho prichystáš doma, samotné pečenie na ohnisku je otázkou pár minút. Tento recept rozhodne stojí za vyskúšanie. Suroviny sú pre tri porcie.

Najjednoduchšie bude, keď si cesto nachystáš vopred doma. Droždie nalám do vlažného mlieka, ktoré naštartuje proces kvasenia. Preosiatu múku zmiešaj s hotovým kváskom, soľou, vajciami, olejom a cukrom. Vymies cesto a nechaj ho vykysnúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkaj a narež na pásiky zhruba 4 cm široké/30 cm dlhé. Pri ohnisku potom už len stačí cesto prekladať plátkami slaniny a pomaly namotávať na očistené a naolejované drievko. Cesto posyp rascou a opekaj na miernom ohni až dozlatista. Chrumkavá pochúťka je hotová. Dobrú chuť.

 

Čo budeme potrebovať:

  • 350 g polohrubej múky
  • 40 g droždia
  • 100 ml vlažného mlieka
  • lyžičku soli
  • 1-2 vajcia (podľa veľkosti a konzistencie cesta)
  • dve polievkové lyžice oleja
  • lyžičku cukru
  • lyžičku rasce
  • 180 g na tenko nakrájané plátky slaniny

 

00313188 (1)

 

Zdroje:

ona.idnes.cz

eatsmarter.de

mimibazar.cz